返回網站

清潔海岸大使 (第二期)訓練開始啦

2021年6月5日 上午10:00 至 下午2:00

活動日期:2021年6月5日上午10:00至下午2:00

活動地點:香港教育工作者聯會黃楚標中學

活動對象:地區居民

雖然香港有四成嘅土地都係屬於郊野公園,反觀我哋香港只有5%的香港水域已被劃分或擬議為海洋保護區昨日係世界海洋日,小編希望各位可以珍惜我哋嘅海洋資源,用個人行動保護大家嘅海洋生態。

為咗令下一代可以關注海洋環境,特別係海岸垃圾問題。因此,我哋推出咗「清潔海岸大使」活動,希望透過培訓一群有心想保護海岸環境嘅朋友仔,完成培訓後將會帶領小朋友到訪南大嶼水口灣進行生態導賞同埋海岸清潔活動。因為疫情嘅關係,第一期嘅「清潔海岸大使」活動改為網上形式進行,而戶外考察嘅課堂就取消咗。 

不過,6月5日嘅「清潔海岸大使」第二期正式開始啦,今期嘅課堂終於可以面對面進行啦。感謝導師喺第一堂嘅專業講解,各位「準大使」學到有關海岸環境嘅生態知識以及水口灣嘅紅樹林濕地。嚟緊仲可以到水口灣進行戶外考察。

所有文章
×

快要完成了!

我們剛剛發給你了一封電郵。 請點擊電郵中的鏈接確認你的訂閱。

好的